Poradňa Nikon AF-S 35mm f/1.8G DX

Autor: | Vložené: 01.05.2016 000 23:00 | Témy: Poradňa Nikon AF-S 35mm f/1.8G DX

Objektiv aj na full frame?

Dobry den, rad poprosim odbornikov o radu, ci tento objektiv nikon 35 mm f/1,8G DX viem v buducnu vyuzit aj na Full Frame zrkadlovky. V nazve objektivu je DX, v recenziach sa pise, ze je urceny prave pre tieto typy zrkadloviek, teda dx. Pri prechode na FX zrkadlovku tento objektiv mi bude alebo nebude pasovat, alebo nieco nebude sediet? Je lepsie teda skor zakupit objektiv 50mm 1,8g od nikonu, ak budem prechadzat po par rokoch na full frame? (50mm objektiv ide asi aj na dx/fx zrkadlovky nie?) vdaka moc za radu a pomoc :-)

  • FOTOLAB

    FOTOLAB

    2. mája 2016

    Dobrý den

    Objektív sa na FX/Full Frame bude dať nasadiť ale v hľadáčiku budete mať výrez s okrajmi, Prípadne nové Full frame fotoaparáty umožnujú prepínanie formátu z FX na DX, preto je použitie DX objektívov možné.

    Váš Fotolab

    • Bola pre vás táto odpoveď užitočná?
    • Áno
    • Nie
    • fotogabo.sk

      2. mája 2016 - fotogabo.sk

      Pri prechode na format FX je tento objektiv nepouzitelny, nakolko nepokryje celu plochu snimaca a tym vytvori v rohoch fotografie tmave, resp. az cierne zafarbenie. Odporucam Vam zakupit objektiv 50mm f1.4, ktory je sice drahsi a pri pouziti na DX format to urobi ohnisko 75mm (pre D7000 / koeficient 1.5), no je svetlejsi, su na nom pouzite kvalitnejsie plasty a ED skla. V tomto pripade plati dvojnasobne, ze niesom taky bohaty aby som kupoval lacne veci, nakolko kvalita fotiek nie je zavysla len od kvalitneho tela digitalu, ale hlavne od kvalitnej optiky, nakolko prave cez nu prechadza obraz, ktory chceme mat na fotografii.


    • fotogabo.sk

      2. mája 2016 - fotogabo.sk

      Ano, da sa prepnut na DX, ale tym sa podstatne znizi rozlisenie fotografie, co v konecnom dosledku je plytvanim investicii, nakolko rovnake rozlisenie dosiahneme aj digitalnymi zrkadlovkami formatu DX, ktore su zlomkom ceny digitalnych zrkadloviek formatu FX


    • fotogabo.sk

      2. mája 2016 - fotogabo.sk

      Je to ako keby ste si kupili porsche, no budete s nim jazdit len po meste a 90-tkou mimo mesto :D


    • fotogabo.sk

      2. mája 2016 - fotogabo.sk

      P.S.: Ja sam mam aj tento objektiv, ktory mam nasadeny na digitalnej zrkadlovke D7000 a som s nim spokojny, no pri porovnani vystupu a kvalitou ostrenia je 50mm/f1.4 niekde uplne inde. Zase je pravda, ze cena je dvojnasobna :)


    • Valter

      2. mája 2016 - Valter

      dakujem Vam vsetkym za odpovede. Moj znamy, skuseny fotograf, mi este napisal naspedujucu spravu. Ja len, co si o tom myslite? DAKUJEM --> 35 mm nie je portretny objektiv, samozrejme kazdy objektiv mozes pouzit na portret, ale 35mm nie je portretny objektiv, 50mm to skor, ale ani ten sa nezaradzuje medzi portretne objektivy. Ano ta 35 je len DX, ta 50 je FX cize mozes ju pouzit aj na DX format, ale to ti z nej spravi na DX taky zaber aky by si spravil so 75mm na FX. Co sa tyka portretnych objektivov tak - Nikon 85mm (je jedno ktory model, ani jeden nie je opticky na tom dobre a vsetky su drahe), Samyang 85mm (skvela vec ale nema automaticke zaostrovanie), Samyang 135mm (najlepsi portretak aky som v ruke drzal aj ked tiez nema automaticke zaostrovanie). Ked 50tku tak radsej Sigmu Art ak budes moct tie Nikon su fajn tak do 16 MPix, potom na vacsom rozliseni uz vidiet nedostatky v podobe optickych chyb. Tak ti poviem, neobzeral by som sa po Nikon objektivoch lebo su drahe a maju pocetne opticke vady, netreba sa bat pri objektivoch odklonit sa od znacky a hladat nahradu s bajonetom na Nikon telo.


Táto otázka už bola uzavretá, pretože na ňu nikto počas posledných 90 dnů neodpovedal.

Ak sa chcete opýtať na niečo iné, položte novú otázku.